Hvordan lage komle/raspeball/kompe – fælt barn har mange navn.

Når jeg blogger på søndager er det som oftest fordi jeg matblogger. Først og fremst vil jeg si at matblogging er en litt billig måte å holde liv i en blogg jeg til tider føler at dør litt. Det er enkelt og greit. Man lager en annen middag enn Grandiosa og husker å ta noen bilder av det, og voila! Matblogg!

Dagens låt: Kvelertak – Blodtørst

Som tidligere så har jeg ikke hatt noen fast oppskrift, men skal innrømme at jeg sjekka innholdet i komlene før jeg satte dem sammen. Mål brukte jeg ikke, så bær med meg på denne.

I dag skal vi som overskriften viser; vestover til surfebølger, bedehus og sandstrender.

Og til det trenger vi:
– Poteter
– Byggmel
– Hvetemel
– Salt
– Pepper

Tilbehør:
– Bacon
– Kålrot
– Sirup
– Rørte tyttebær

Saus:
– Smør
– Fløte
– Brunost

Raspeballer:
1.1 – Skrell alle potetene.
1.2 – 50% av potetene kokes.
1.2 – 50% av potetene rives.

Når potetene er ferdig kokt blandes de kokte og de revete(?!) potetene sammen.

1.3 – Tilsett en blanding av ca 80/20 byggmel og hvetemel. Husk å være litt forsiktig her ettersom det er litt kjedelig om blandingsforholdet blir feil pga mangel på poteter. Men om man tryner skikkelig her, så kan man alltids rive opp fler poteter eller tilsette vann. Siste er litt pysete og ikke anbefalt.

Infinite – Salt og pepper etter smak.

Man vet man har gjort riktig når det blir en deig man kan lage til boller, men som ikke har samme konsistens som boller. Dvs at det skal sitte sammen, men ikke kunne formes av små barnehender og tilsettes rosiner.

Form komlene i passe størrelse.

1.4 – Varm opp saltet vann eller buljong.

Her folkens. Her kommer gullet. Greia med komle eller raspeballer som det heter her på Østlandet er at det kan tilsettes stort sett det det skal være. Bruker man kokekjøtt så er det naturlig at man koker komlene i kraften fra kjøttet. Men jeg lager enkelvarianten så jeg bruker bare saltet vann.

1.5 Tilsett komlene og skru ned varmen til rett under kokepunktet. Ca 30 min.

Jeg fant dette enklest fordi jeg har en teori om at hvis vannet koker for mye, så rives ballene fra hverandre. Og det vil vi ikke ha noe av. På kokkespråket så heter vel dette «å trekke».

Tilbehør:
2.1 – Kutt opp kålrot i grei størrelse for koking.
2.2 – Kok opp kålrot.
2.3 – Når de er ok myke, ta av platen, hell ut vann, mos og tilsett smør. (melk om du er gira).

Infinite – Salt og pepper etter smak.

2.4 – Skjær opp bacon sånn du vil ha det og stek.

Saus:
3.1 – Lag en jevning av smør og hvetemel.
3.2 – Tilsett vann og fløte og melk eller hva det skal være
3.3 – Tllsett brunost.

Kokes opp til en saus. Jo mer brunost, jo mer digg. Kan sukres etter behov.

Omtrent nå skal du ha ferdige raspeballer, kålrotstappe, bacon (eller annet kjøtt) og saus. Dandér på tallerken, kast på masse saus og ikke glem tyttebær og sirup!

Dette er ikke helsekost folkens, men et glimrende helgemåltid. Det kan også spises uten kjøtt til dere som ikke spiser slike ting.

Vel bekomme!

Og ellers?
Venter på våren. I dag er det faktisk brukbart vær ute også. Også er det snart tremila. Det må vi få med oss!

2 kommentarer til «Hvordan lage komle/raspeball/kompe – fælt barn har mange navn.»

  1. Hahaha!! Bølger, bedehus og sand. Jojo. Er oppvokst på de kanter, men er nå i Hønefoss selv. Savne blod-komle jeg da 😛 Ikke fått prøvd «blodklubb» enda, skal visst være rimelig likt da. Bacon er også nytt for meg til komle, men ser absolutt ingen grunn for å IKKE ha bacon til. Digg.

  2. Blodklubb og komle er samma ulla for min del egentlig. Når det kommer til bacon så finnes det et gammelt ordtak; der komle er, salt kjøtt kan spises!

Det er stengt for kommentarer.